27. lipanj, 2019.

Povijest antikvarijata Ezop

 

Antikvarijat Ezop prvi je put svoja vrata otvorio 21. siječnja 2003. godine u Županijskoj ulici 43 u Osijeku - u 20 kvadrata poslovnog prostora. Osijek do tada nije imao antikvarijat – barem ne onaj koji bi imao ozbiljniju ponudu knjiga ili potrajao dovoljno dugo da građani uopće saznaju za nj. Osječanima, kao i stanovnicima okolnih mjesta koja gravitiraju prema Osijeku trebalo je dosta vremena da se naviknu na naše postojanje, da im postane uobičajeno kod nas tražiti knjige, jer tu ih mogu dobiti jeftinije, i mogu doći do onih izdanja koja su se rasprodala i teže je doći do njih. S vremenom su kod nas počeli kupovati i CD-e, ploče, kao i školske udžbenike. Također nam sad već svakodnevno i prodaju svoje knjige, udžbenike, CD-e i ploče koje više ne trebaju. Zbog tako sporog spomenutog procesa opstanak nam je bio vrlo težak i često upitan, pa smo bili primorani vrlo brzo tržište proširiti i na ostatak Hrvatske, a s vremenom i regije – među prvim smo antikvarijatima na širem području koji su prepoznali mogućnosti interneta za prodaju svojih proizvoda, ali i otkup zanimljivijih izdanja kojih u samome gradu nije bilo dovoljno. Pokrenuli smo web-stranicu koja nam je omogućila odmak od lokalne sredine i stabilnost poslovanja. U veljači 2012. godine antikvarijat seli bliže središtu grada - u prostor od 42 kvadrata u Županijskoj 19, gdje smo i danas.

Veći prostor omogućio nam je da bolje izložimo svoju ponudu i veću preglednost, te općenito bolje uvjete za rad. Potrudili smo se urediti ga u duhu klasičnih antikvarijata, pa nam često kažu da smo jedan od najljepših antikvarijata s knjigama. Također je ponuda antikvarijata Ezop vrlo velika pa možemo konkurirati svim ostalim antikvarijatima u Hrvatskoj, a i šire. Jedna je od naših misija prepoznavanje i čuvanje od zaborava i propadanja lijepe i korisne pisane riječi, rijetkih glazbenih zapisa te često nostalgičnih motiva prošlih vremena na razglednicama. Antikvarijat Ezop za mnoge je Osječane, kao i putnike namjernike, danas kultno mjesto, kamo navraćaju redovito vidjeti što ima novo, nešto kupiti ili se samo rashladiti ili ugrijati u ugodnoj atmosferi.

Sve je to prepoznato i izvan naših granica, tako da nas je spisateljica Jen Campbell, obilazeći najzanimljivije antikvarijate u svijetu, uvrstila među njih u svojoj knjizi The Bookshop Book, i to kao jedini takav antikvarijat na ovim prostorima. Ove, 2018. godine predstavljamo našu novu web-stranicu, treću po redu. Nadamo se da će vam se svidjeti te da ćete u njoj prepoznati puno iskoraka u usporedbi s postojećima. Ove godine predstavljamo i nešto potpuno novo - animacije koje sami osmišljamo i radimo – jedan od likova je i Knjigoljub, a njegove dogodovštine možete pratiti na ovim stranicama, YouTubeu i Facebooku. Ugodnu kupnju želi vam vaš antikvarijat Ezop!